Szakterületek

Psoriasis gondozás

Központunkban természetközeli, klinikailag igazolt fürdőgyógyászati kezelési eljárással és képzett szakszemélyzettel várjuk vendégeinket.

A psoriasis gyakori, a népesség 2-5 százalékát érintő betegség. Száraz, vörös plakkok és fehér, lemezes hámlás jellemzi a bőrön. Ízületi gyulladás is társulhat hozzá. Élethosszig tartó, időről-időre vissza-visszatérő, hullámzó lefolyású betegség.

Tünetmentesség és súlyos tünetes periódusok egyaránt előfordulhatnak. Egyes embereknek csupán kellemetlenség, másoknak a feltűnő bőrtünetek miatt súlyos pszichés teher. Fennálló ízületi érintettség esetén akár súlyos ízületi deformitást,következményes munkaképtelenséget okozhat. A psoriasis nem egyszerűen bőrbetegség – a psoriasis az egész test betegsége.

A harkányi kezelésről

A bőrtünetek kezelésére a gyógyvíz, emelkedő koncentrációjú, rövid kontaktusidejű ditranol kenőcsös kezelés, valamint nbUVB fény kombinációját alkalmazzuk.

Kórházunkban rendelkezésre áll laboratórium, a képalkotó vizsgálatok közül  hagyományos rtg, ultrahang (ízületi, hasi és kardiológiai), DEXA (csípő, L gerinc).

Konzultációs lehetőségünk van intézeten belül ideggyógyász, kardiológus, belgyógyász, infektológus, immunológus, reumatológus, ortopédus, mozgásszervi rehabilitációs, valamint nőgyógyász szakorvosokkal.

Gyógytornászok, fizioterápiás szakemberek, ergoterapeuták, dietetikusok, pszichológusok, diplomás nővérek, szociális munkás segítik szakmai munkánkat.

Ajánlatkérés

Kardiológiai Rehabilitáció

…hogy a szívnek segítsünk

 Életünk mindennapi terhe – a túlzott stressz, a mozgásszegény életmód, magas koleszterinszint, túlsúly, cukorbetegség, dohányzás – megviseli szívünket, ill. a szívünket tápláló ereket. Szívizom infarktus, szívszorítás, szívelégtelenség, hirtelen szívhalál mindannyiunk félelme, és nemritkán megélt betegsége. Rajtunk is múlik, hogy mi történik szívünkkel!

Kardiológiai rehabilitációs osztályunkon a súlyos kockázati tényezőktől terheltek (primér prevenció) vagy már megbetegedettek (szekunder és tercier prevenció) és eszközös, műtéti beavatkozást 4-6 héttel korábban kiálltak számára nyújtunk önerőre építő, szívműködést javító, bizonyítékokon alapuló szakmai programot. A szív egészségének megőrzésében és a gyógyulási folyamatban a kockázati tényezők változtatása, a szívvédő gyógyszeres kezelés, az egyénre és igényre szabott mozgásprogram, a stresszkezelés és relaxáció, az életmód áthangolása, megfelelő táplálkozás jelentős (klasszikus medicalis kezelést felülmúló) építő hatással bír. A belső pszichés és fizikai tartalékok mobilizálódnak, az önértékelés ismét sajátunkká válik.

Egy profi csapat (rehabilitációs team) várja önt ennek a küldetésnek a megvalósítására: – kardiológus; – rehabilitációs szakorvos; – gyógytornász; – dietetikus; – pszichológus; – fizioterápiás asszisztens és gyógymasszőr; – ergoterapeuta; – szociális munkás; – ápolók

Ön áll a középpontban. A várható eredmény:

 • tünetek enyhülése, szív és érrendszeri kockázat csökkentése, stabil állapot
 • jobb egészségmegtartási profil
 • megváltozott életminőség
 • javuló életkilátások
 • Javuló terhelhetőség

Célcsoportjaink:

 • Stabil koszorúér-betegek, tervezett vagy sürgősségi szív-katéteres beavatkozás után lévők
 • Szívkoszorúér és szívbillentyű műtétet kiálltak
 • Stabil állapotú krónikus szívelégtelen betegek
 • Magas vérnyomás szövődménnyel vagy anélkül
 • Pacemaker hordozó betegek
 • Ritmuszavarok gyógyszeres beállítása
 • Aktuális vagy potenciális több-szervi érbetegek: cukorbetegek és perifériás érbetegek

Fizikai tréning alapú kardiológiai rehabilitációs kezelés elemei/menete:

Állapotfelmérést követően a terhelhetőség szerint 3 csoportba soroljuk a betegeket, az egyéni különbségeket, mozgásszervi panaszokat és szubjektív kívánságokat figyelembe véve. A csoportos tréning lehet kerékpározás, vízi torna, terem torna, aqua kerékpár. A programban résztvevők igényeinek megfelelően táplálkozási tanácsadásra, testsúlykontrollra, relaxációs csoportokban való részvételre is lehetőséget biztosítunk. Természetesen az orvos szakmai igényeknek megfelelően a gyógyszeres beállítás korrekciója a mindennapi vizitek során kerül elbírálásra.

Nőgyógyászati Gyógykezelés

Milyen nőgyógyászati problémák megoldásában nyújthat segítséget a kénes harkányi gyógyvíz?

Meddőség különböző eredetű formái (petevezető elzáródás, méhnyak gyulladás, petefészek elégtelenség, PCOS, stb.)

A női nemiszervek idült gyulladásai, kismedencei összenövések 
Endometriosis okozta panaszok 
Nőgyógyászati műtétek utáni kóros állapotok 
Klimax tünet-együttes okozta panaszok 
Vizelettartási zavarok (inkontinencia) 
A nemiszervek süllyedéses helyzeti rendellenességei (hüvelyfali süllyedések, sérvek)
Egyéb krónikus alhasi fájdalmakkal járó betegségek

Az alábbi nőgyógyászati kezeléseket alkalmazzuk kórházunkban:

gyógyvizes kádfürdőkezelések
iszapnadrág-kezelés (harkányi gyógyvízzel feloldott hévízi iszap felhasználásával) 
gyógymasszázs női kismedencei és gátizom torna (PFMT = pelvic floor muscle training), gyógytorna 
a szöveti keringést javító eljárások (pl. BEMER kezelés, stb.) 
a kismedencei izomerőt fejlesztő segédeszközök, pesszáriumok alkalmazása és ezek alkalmazásának megbízható elsajátítása (pl.: hüvelyi kocka pesszáriumok – HKP, hüvelyi súlysorozat terápia – HST, stb)
klinikai pszichológus konzultáció 
dietoterápia

 

Kapcsolódó anyagok

 Ajánlatkérés

Krónikus Belgyógyászat

A Harkányi Kórház Krónikus Belgyógyászati osztályán  –  a helyi adottságokra építve és kihasználva a természet gyógyereje által kínált lehetőségeket – azon betegek részesülnek komplex kezelésben, akik belgyógyászati betegségeik mellett mozgásszervi  – főként kopásos eredetű – bántalmakban szenvednek.

Az említett belgyógyászati betegségek:

 • szív-érrendszeri megbetegedések, melyek Magyarországon vezető halálokként szerepelnek, pl. hypertonia, érbetegségek,
 • anyagcsere betegségek – fókuszban a 2-es típusú diabetes mellitus és szövődményeik,
 • krónikus légúti megbetegedések (COPD, asthma),
 • vesebetegségek,
 • elhízottak.

A mozgásszegény, stresszes élet az aktív korosztályt /45 felettiek/ érinti leginkább.

A megbetegedések javarészt a népbetegségnek számító hypertonia, 2-es típusú diabetes, köszvény, keringési zavarok, túlsúly és mozgásszervi betegségek, mint már kimutatott tény, szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

A komplex kezelés a fizioterápia (gyógytorna, elektroterápia, massage, különféle pakolások9 és balneo terápia lehetőségeit kombinálva orvosi javaslatra valósul meg. A kúrák alatt szoros vérnyomás, vércukor kontroll mellett szükség szerűen korszerűbb gyógyszerek bevetésére nyílik lehetőség. Az arra rászorulókat diétás oktatásban részesítjük. Kiemelt szerepe van az alkalmazott és tanított gyógytornának, melynek elsajátítása és otthoni gyakorlása segítséget nyújt a beteg távozását követően is.

 A fent említett jótékony hatások a gyógyvíz kénes jellegének – a nagy aktivitású szulfid-kénnek H2S  tulajdoníthatóak, ugyanis a H2S képes a bőrön és légutakon át felszívódni és bejutni a keringésbe.

A felsorolt összetett hatások révén a belgyógyászati és mozgásszervi betegségben szenvedők a Harkányi Kórházban alkalmazott komplex kezelések során az említett betegségek progressziójának lassítására a társbetegségek és szövődmények kialakulásának megelőzésére nyújtanak segítséget.

Ezáltal a fizikai aktivitás megőrizhető, így lehetőség van a „jobb életminőség elérésére” és a várható élettartam növelésére.

                                                                                              „Ép testben ép lélek!”

Ajánlatkérés

Mozgásszervi Rehabilitáció

Intézményünk az ország meghatározó rehabilitációs központja, magas szakmai színvonalú ellátással és elhelyezéssel.

A Harkányi Gyógyfürdőkórházban – az ország második vidéki osztályaként- 1977-ben létesült az első mozgásszervi rehabilitációs osztály. Napjainkban 4 osztályon, 210 ágyon zajlik a mozgásszervi rehabilitáció, melynek célja a napi tevékenységükben átmenetileg vagy véglegesen korlátozott betegek mozgásfunkcióinak helyreállítása, illetve a megmaradt funkciók erősítése, az életminőség javítása, a betegek felvilágosítása lehetőségeikről és jogaikról.
Az alábbi betegségek kivizsgálására és kezelésére van lehetőségünk:

– Degeneratív perifériás ízületi (váll, kéz, csípő, térd) és gerinc betegségek

– Porckorong betegségek

– Anyagcsere betegségekhez (pl. cukorbetegség) és egyéb belgyógyászati alapbetegségekhez társuló mozgásszervi elváltozások

– Csontritkulás

– Baleseti sérülés utáni állapotok

– Ízületi protézis műtét és egyéb ortopédiai műtét utáni állapotok

– Porckorongsérv – és egyéb idegsebészeti műtét utáni állapotok

– Érszűkület vagy balesetet követő amputációt követő állapotok

– Gerincvelősérültek, koponya sérültek

– Agyi történés utáni állapot

– Organikus neurológiai betegségek (pl. Guillain-Barré szindróma, Sclerosis multiplex, izombetegségek, perifériás idegkárosodások)

Ajánlatkérés

Aktív Reumatológia

Az aktív reumatológiai ellátás gyors, idő- és költséghatékony terápiás lehetőség a mozgásszervi megbetegedések által okozott fájdalmak és mozgáskorlátozottságok megszüntetésére, a panaszok enyhítésére.

Kórházunkban az aktív reumatológiai osztály feladata a különböző eredetű gyulladásos reumatológiai betegségekben szenvedők – mint például a rheumatoid arthritis és ennek különleges formái, egyéb szisztémás autoimmun betegségek (pl. Sjögren, Raynaud szindróma), spondylarthropathiák, kristály indukálta ízületi gyulladások -, a kopásos/degeneratív jellegű gerinc- és ízületi betegségek és ezek gyulladásos szövődményei, lágyrész reumatizmusok, csont anyagcsere betegségek (pl. csontritkulás), az akut fájdalom szindróma első ellátása.

A terápia részét képezi a gyógyszeres beállítás mellett fürdőgyógyászati és fizioterápiás részlegek teljes eszköztárának használata. Gyógytornászok, fizioterápiás szakemberek, ergoterapeuták, dietetikus, pszichológus, diplomás nővér, szociális munkás is segíti a szakmai munkát. Osztályunk fontos feladatának tekinti a krónikus betegségben szenvedők életminőségének javítását és a további állapotromlás megakadályozását célzó felvilágosító tevékenységeket (gyógytorna elsajátítása, életmód, diéta).

Az aktív reumatológiai ellátás gyors, idő- és költséghatékony terápiás lehetőség a mozgásszervi megbetegedések által okozott fájdalmak és mozgáskorlátozottságok megszüntetésére, a panaszok enyhítésére.

Ajánlatkérés

Kedves Vendégeink!

A 2016. évi CLVI. törvény értelmében 2021. szeptember 1-től szálloda részlegünkbe csak fényképes igazolvány birtokában lehet bejelentkezni, ezáltal minden vendégünktől szükséges elkérnünk az okmányát (személyi igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély), beleértve a babákat és a kisgyerekeket is.

Ha a babák és kisgyerekek még nem rendelkeznek érvényes személyazonosító okmánnyal, kérjük, intézkedjenek mihamarabb annak beszerzéséről, ellenkező esetben, a törvény értelmében sajnos nem tudjuk fogadni őket és a szoba átadását meg kell tagadjuk.

Bővebb információ az alábbi oldalon található: https://vizainfo.hu/szallashelyek

Szíves együttműködésüket és megértésüket köszönjük!