Szakterületek

Psoriasis gondozás

Központunkban természetközeli, klinikailag igazolt fürdőgyógyászati kezelési eljárással és képzett szakszemélyzettel várjuk vendégeinket.

A psoriasis gyakori, a népesség 2-5 százalékát érintő betegség. Száraz, vörös plakkok és fehér, lemezes hámlás jellemzi a bőrön. Ízületi gyulladás is társulhat hozzá. Élethosszig tartó, időről-időre vissza-visszatérő, hullámzó lefolyású betegség.

Tünetmentesség és súlyos tünetes periódusok egyaránt előfordulhatnak. Egyes embereknek csupán kellemetlenség, másoknak a feltűnő bőrtünetek miatt súlyos pszichés teher. Fennálló ízületi érintettség esetén akár súlyos ízületi deformitást,következményes munkaképtelenséget okozhat. A psoriasis nem egyszerűen bőrbetegség – a psoriasis az egész test betegsége.

A magyarországi betegszervezetek elérhetőségeit a pikkelysömörös betegekért ezen a linken találja.

A harkányi kezelésről

A gyógyfürdőkórház a korábban működött psoriasis-osztály kedvező tapasztalatai alapján indította el a bőrgyógyászati fekvőbeteg-ellátást. Jelenleg 20 ágyon fekvőbeteg-ellátás, valamint járóbeteg ellátás keretein belül is kezelünk psoriasisos betegeket.

A bőrtünetek kezelésére a gyógyvíz, emelkedő koncentrációjú, rövid kontaktusidejű ditranol kenőcsös kezelés, valamint nbUVB fény kombinációját alkalmazzuk.

Kórházunkban rendelkezésre áll laboratórium, a képalkotó vizsgálatok közül  hagyományos rtg, ultrahang (ízületi, hasi és kardiológiai), DEXA (csípő, L gerinc).

Konzultációs lehetőségünk van intézeten belül ideggyógyász, kardiológus, belgyógyász, infektológus, immunológus, reumatológus, ortopédus, mozgásszervi rehabilitációs, valamint nőgyógyász szakorvosokkal.

Gyógytornászok, fizioterápiás szakemberek, ergoterapeuták, dietetikusok, pszichológusok, diplomás nővérek, szociális munkás segítik szakmai munkánkat.

A harkányi psoriasis kezelésről bővebben itt olvashat.

A harkányi kezelések optimalizáláshoz szükséges volt a gyógyvíz hatásmechanizmusának megismerésére. A gyógyfürdőkórház a PTE Általános Orvosi Kar elméleti intézeteivel, valamint a Baranya Megyei Önkormányzat Kórháza patológiai osztályával együttműködve jelentős előrelépést tett ezen a területen. 

Kutatások igazolták, hogy a harkányi gyógyvíz hatásos a psoriasisban. A psoriasis harkányi kezelése határozott javulást eredményezhet a bőr- és ízületi tünetekben egyaránt.

Orvosaink: dr. Péter Iván, dr. Jagicza Anna

A társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkező mozgásszervi és belgyógyászati rehabilitációra szorulókat, akik psoriasisban szenvednek, részben vagy teljesen NEAK-finanszírozás mellett tudjuk fogadni és gyógyítani.

A psoriasis-kezelés igénybevételének lehetséges módjai:

Járóbeteg ellátás keretében

Intézményünk szakrendelésén (bőrgyógyászat, reumatológia), előzetes időpont egyeztetés után történő vizsgálat alapján kiállított kezelőlappal, részben, vagy teljes NEAK (volt OEP) finanszírozás mellett veheti igénybe kezeléseinket.

Fekvőbeteg ellátás keretében

Csatlakozó ízületi panaszok esetén, reumatológus szakorvos javaslata, és beutalója alapján a kórház mozgásszervi rehabilitációs felvételi rendjének megfelelően fogadjuk a beutalókat.
A beutalót kérjük az elérhetőségeink egyikére eljuttatni, levélben, faxon , vagy e-mailban. Ezt követően a felvétel várható időpontjáról levélben értesítést küldünk.
A psoriasis kezeléseket a NEAK (volt OEP)  nem finanszírozza, de mivel számos elemében kapcsolódik a mozgásszervi kezelésekhez, csak a többletterápia költségét (750 ft/fő/nap) kell megfizetni (gyógyszeres pakolás, fényterápia). A kezelés időtartama általában 21 nap.

A magyarországi betegszervezetek elérhetőségeit a pikkelysömörös betegekért ezen a linken találja.

A harkányi kezelésről

A gyógyfürdőkórház a korábban működött psoriasis-osztály kedvező tapasztalatai alapján indította el a bőrgyógyászati fekvőbeteg-ellátást. Jelenleg 20 ágyon fekvőbeteg-ellátás, valamint járóbeteg ellátás keretein belül is kezelünk psoriasisos betegeket.

A bőrtünetek kezelésére a gyógyvíz, emelkedő koncentrációjú, rövid kontaktusidejű ditranol kenőcsös kezelés, valamint nbUVB fény kombinációját alkalmazzuk.

Kórházunkban rendelkezésre áll laboratórium, a képalkotó vizsgálatok közül  hagyományos rtg, ultrahang (ízületi, hasi és kardiológiai), DEXA (csípő, L gerinc).

Kardiológiai Rehabilitáció

…hogy a szívnek segítsünk

 

Életünk mindennapi terhe – a túlzott stressz, a mozgásszegény életmód, magas koleszterinszint, túlsúly, cukorbetegség, dohányzás – megviseli szívünket, ill. a szívünket tápláló ereket. Szívizom infarktus, szívszorítás, szívelégtelenség, hirtelen szívhalál mindannyiunk félelme, és nemritkán megélt betegsége. Rajtunk is múlik, hogy mi történik szívünkkel!

Kardiológiai rehabilitációs osztályunkon a súlyos kockázati tényezőktől terheltek (primér prevenció) vagy már megbetegedettek (szekunder és tercier prevenció) és eszközös, műtéti beavatkozást 4-6 héttel korábban kiálltak számára nyújtunk önerőre építő, szívműködést javító, bizonyítékokon alapuló szakmai programot. A szív egészségének megőrzésében és a gyógyulási folyamatban a kockázati tényezők változtatása, a szívvédő gyógyszeres kezelés, az egyénre és igényre szabott mozgásprogram, a stresszkezelés és relaxáció, az életmód áthangolása, megfelelő táplálkozás jelentős (klasszikus medicalis kezelést felülmúló) építő hatással bír. A belső pszichés és fizikai tartalékok mobilizálódnak, az önértékelés ismét sajátunkká válik.

Egy profi csapat (rehabilitációs team) várja önt ennek a küldetésnek a megvalósítására: – kardiológus; – rehabilitációs szakorvos; – gyógytornász; – dietetikus; – pszichológus; – fizioterápiás asszisztens és gyógymasszőr; – ergoterapeuta; – szociális munkás; – ápolók

Ön áll a középpontban. A várható eredmény:

 • tünetek enyhülése, szív és érrendszeri kockázat csökkentése, stabil állapot
 • jobb egészségmegtartási profil
 • megváltozott életminőség
 • javuló életkilátások
 • Javuló terhelhetőség

Célcsoportjaink:

 • Stabil koszorúér-betegek, tervezett vagy sürgősségi szív-katéteres beavatkozás után lévők
 • Szívkoszorúér és szívbillentyű műtétet kiálltak
 • Stabil állapotú krónikus szívelégtelen betegek
 • Magas vérnyomás szövődménnyel vagy anélkül
 • Pacemaker hordozó betegek
 • Ritmuszavarok gyógyszeres beállítása
 • Aktuális vagy potenciális több-szervi érbetegek: cukorbetegek és perifériás érbetegek

Fizikai tréning alapú kardiológiai rehabilitációs kezelés elemei/menete:

Állapotfelmérést követően a terhelhetőség szerint 3 csoportba soroljuk a betegeket, az egyéni különbségeket, mozgásszervi panaszokat és szubjektív kívánságokat figyelembe véve. A csoportos tréning lehet kerékpározás, vízi torna, terem torna, aqua kerékpár. A programban résztvevők igényeinek megfelelően táplálkozási tanácsadásra, testsúlykontrollra, relaxációs csoportokban való részvételre is lehetőséget biztosítunk. Természetesen az orvos szakmai igényeknek megfelelően a gyógyszeres beállítás korrekciója a mindennapi vizitek során kerül elbírálásra.

Kiegészítő kezelések (elemek):

Keringésjavító szénsavas kádfürdő vagy szárazfürdő
Gyógy-masszázs vagy hidrosszőr
Elektroterápia vagy mágnesterápia

Beutalás módja

Fekvőbeteg

A gyógyulni vágyókat osztályunkra szóló kardiológus, szívsebész beutalóval tudjuk fogadni. A beutalónak tartalmazni kell a hatályos rendeletben előírt személyre, beutaló orvosra vonatkozó és alapvető orvos-szakmai adatokat.

Járóbeteg

Kardiológiai szakrendelésünk módot nyújt a rehabilitációs igény elbírálására és a folyamat nyomon követésre egyaránt (időpont egyeztetés szakrendelésre 72/580-943, beutaló szükséges).

Kardiológiai rehabilitációs szolgáltatásunk NEAK (volt OEP) térítéssel, járóbetegként  is igénybe vehető.

Nőgyógyászati Gyógykezelés

Milyen nőgyógyászati problémák megoldásában nyújthat segítséget a kénes harkányi gyógyvíz?

Meddőség különböző eredetű formái (petevezető elzáródás, méhnyak gyulladás, petefészek elégtelenség, PCOS, stb.)

A női nemiszervek idült gyulladásai, kismedencei összenövések 
Endometriosis okozta panaszok 
Nőgyógyászati műtétek utáni kóros állapotok 
Klimax tünet-együttes okozta panaszok 
Vizelettartási zavarok (inkontinencia) 
A nemiszervek süllyedéses helyzeti rendellenességei (hüvelyfali süllyedések, sérvek)
Egyéb krónikus alhasi fájdalmakkal járó betegségek

Az alábbi nőgyógyászati kezeléseket alkalmazzuk kórházunkban:

gyógyvizes kádfürdőkezelések
iszapnadrág-kezelés (harkányi gyógyvízzel feloldott hévízi iszap felhasználásával) 
gyógymasszázs női kismedencei és gátizom torna (PFMT = pelvic floor muscle training), gyógytorna 
a szöveti keringést javító eljárások (pl. BEMER kezelés, stb.) 
a kismedencei izomerőt fejlesztő segédeszközök, pesszáriumok alkalmazása és ezek alkalmazásának megbízható elsajátítása (pl.: hüvelyi kocka pesszáriumok – HKP, hüvelyi súlysorozat terápia – HST, stb)
klinikai pszichológus konzultáció 
dietoterápia

A beutaláskor elvégzendő nőgyógyászati, a labor- és ultrahangvizsgálatokat követően a kezelések kúraszerűen, fekvőbeteg osztályos ellátás keretében általában három hetet vesznek igénybe. Társuló mozgásszervi (reumatológiai, ortopédiai, idegsebészeti, stb.) betegségek esetében az illetékes szakorvos javaslatának megfelelően a kezeléseket kiegészítjük. A komplex nőgyógyászati fizioterápiás kúrát követően a kezelés eredményességét rendszeresen felmérjük. Járó beteg ellátás keretében nőgyógyászati rehabilitációs szakrendelésen lehetséges, korlátozott számban, kezelések előírása.

Dr. Malmer Nagyezsda szülész-nőgyógyász szakorvos, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos és Dr. habil. Varga Péter PhD nőgyógyász főorvos, egyetemi docens, Dr. Várvizy Zoltán szülész-nőgyógyász szakorvos.

Kontrollált prospektív klinikai vizsgálataink alapján a fenti nőgyógyászati kórképekre a harkányi forrásvíz megkapta a hivatalos “gyógyvíz” minősítést.

Kapcsolódó anyagok:

Klinikai vizsgálat a harkányi termálvíz gyógyító-rehabilitációs hatásainak megítélésére (pilot study).

Új nőgyógyászati módszer: balneoterápiával és hüvelyi kocka pesszáriummal (HKP) kombinált sikeres gát és kismedencei gyógytorna

A harkányi kénes gyógyvízre alapozott sikeres nőgyógyászati rehabilitáció

Nőgyógyászati osztályos kezeléssel, beutalással kapcsolatos leggyakoribb kérdések – FAQ

A beutalás módja

Beutaló minta itt letölthető

Fekvőbeteg beutalás esetén szabályszerűen, az osztály azonosító kódjával (0280 C0101 – Természetes Gyógytényezőket Alkalmazó Krónikus Belgyógyászati Osztály – Nőgyógyászat Részleg)) jelölt és erre megcímzett és kitöltött háziorvosi és/vagy mozgásszervi szakorvosi beutalóját, valamint a legutóbbi nőgyógyászati szakorvosi leleteinek másolatát kórházunk címére kérjük eljuttatni, lehetőleg a betegségével kapcsolatos, csatolt fénymásolt dokumentumokkal. FONTOS, hogy ezeken szerepeljen az Ön (beteg) elérhetősége, mobil- vagy vezetékes telefonszáma is.

Járóbeteg nőgyógyászati szakrendeléseink beutaló nélkül is igénybe vehetők, mind általános, mind rehabilitációs nőgyógyászati területen, amelyeken lehetséges a fekvőbeteg beutalási vizsgálat is. Ezekre vizsgálati időpontot a 72/580 943 központi telefonszámon kérhet. 

Nőgyógyászati osztályunkon, előjegyzés alapján, magánfinanszírozás mellett is tudjuk fogadni a hozzánk érkező betegeket.

Krónikus Belgyógyászat

A Harkányi Kórház Krónikus Belgyógyászati osztályán  –  a helyi adottságokra építve és kihasználva a természet gyógyereje által kínált lehetőségeket – azon betegek részesülnek komplex kezelésben, akik belgyógyászati betegségeik mellett mozgásszervi  – főként kopásos eredetű – bántalmakban szenvednek.

Az említett belgyógyászati betegségek:

 • szív-érrendszeri megbetegedések, melyek Magyarországon vezető halálokként szerepelnek, pl. hypertonia, érbetegségek,
 • anyagcsere betegségek – fókuszban a 2-es típusú diabetes mellitus és szövődményeik,
 • krónikus légúti megbetegedések (COPD, asthma),
 • vesebetegségek,
 • elhízottak.

Osztályunkon kitűnő lehetőség nyílik az orvoslásban annyiszor emlegetett prevenció /primer,  secunder, tercier / gyakorlati megvalósítására.

A mozgásszegény, stresszes élet az aktív korosztályt /45 felettiek/ érinti leginkább.

A megbetegedések javarészt a népbetegségnek számító hypertonia, 2-es típusú diabetes, köszvény, keringési zavarok, túlsúly és mozgásszervi betegségek, mint már kimutatott tény, szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

Krónikus belgyógyászati osztályunkon a gyógyítás komplex fiziotherápiás kezelések (kúrák) során történik, mely átlagosan 3 hetes turnust jelent. Ugyanakkor az 1 hetes kúra során infúziós kezeléseket alkalmazunk: pl. diabeteses polyneuropathiás és keringési zavarban szenvedő betegek számára, melyet a keringést és anyagcserét javító, fiziotherápiás kezeléssel egészítünk ki.

A komplex kezelés a fizioterápia (gyógytorna, elektroterápia, massage, különféle pakolások9 és balneo terápia lehetőségeit kombinálva orvosi javaslatra valósul meg. A kúrák alatt szoros vérnyomás, vércukor kontroll mellett szükség szerűen korszerűbb gyógyszerek bevetésére nyílik lehetőség. Az arra rászorulókat diétás oktatásban részesítjük. Kiemelt szerepe van az alkalmazott és tanított gyógytornának, melynek elsajátítása és otthoni gyakorlása segítséget nyújt a beteg távozását követően is.

 A fent említett jótékony hatások a gyógyvíz kénes jellegének – a nagy aktivitású szulfid-kénnek H2S  tulajdoníthatóak, ugyanis a H2S képes a bőrön és légutakon át felszívódni és bejutni a keringésbe.

A felsorolt összetett hatások révén a belgyógyászati és mozgásszervi betegségben szenvedők a Harkányi Kórházban alkalmazott komplex kezelések során az említett betegségek progressziójának lassítására a társbetegségek és szövődmények kialakulásának megelőzésére nyújtanak segítséget.

Ezáltal a fizikai aktivitás megőrizhető, így lehetőség van a „jobb életminőség elérésére” és a várható élettartam növelésére.

                                                                                              „Ép testben ép lélek!”

Üdvözlettel:     Dr. Cséki Tünde

Mozgásszervi Rehabilitáció

Intézményünk az ország meghatározó rehabilitációs központja, magas szakmai színvonalú ellátással és elhelyezéssel.

Mozgásszervi rehabilitáció

A Harkányi Gyógyfürdőkórházban – az ország második vidéki osztályaként- 1977-ben létesült az első mozgásszervi rehabilitációs osztály.                  Napjainkban 4 osztályon, 210 ágyon zajlik a mozgásszervi rehabilitáció, melynek célja a napi tevékenységükben átmenetileg vagy                                  véglegesen korlátozott betegek mozgásfunkcióinak helyreállítása, illetve a megmaradt funkciók erősítése, az életminőség javítása,                                     a betegek felvilágosítása lehetőségeikről és jogaikról.

 

Az alábbi betegségek kivizsgálására és kezelésére van lehetőségünk:

– Degeneratív perifériás ízületi (váll, kéz, csípő, térd) és gerinc betegségek

– Porckorong betegségek

– Anyagcsere betegségekhez (pl. cukorbetegség) és egyéb belgyógyászati alapbetegségekhez társuló mozgásszervi elváltozások

– Csontritkulás

– Baleseti sérülés utáni állapotok

– Ízületi protézis műtét és egyéb ortopédiai műtét utáni állapotok

– Porckorongsérv – és egyéb idegsebészeti műtét utáni állapotok

– Érszűkület vagy balesetet követő amputációt követő állapotok

– Gerincvelősérültek, koponya sérültek

– Agyi történés utáni állapot

– Organikus neurológiai betegségek (pl. Guillain-Barré szindróma, Sclerosis multiplex, izombetegségek, perifériás idegkárosodások)

 

Milyen ellátást tudunk nyújtani?

Intézetünk gyógyfürdőkórház komplex fizikoterápiás háttérrel. Az orvostudomány jelenlegi állásának megfelelő klasszikus gyógyszeres terápia mellett, ill. azzal párhuzamosan fizikoterápiás módszereket is alkalmazunk. (Ha részletesen szeretne olvasni kezeléseinkről, kattintson ide.)

Gyógytornászok, fizioterápiás szakemberek, masszőrök, ergoterapeuták, dietetikusok, pszichológus, neuropszichológus, logopédus, diplomás nővérek, szociális munkás, egyedi segédeszközt készítő műszerészek segítik a szakmai munkát.

Intézetünk fontos feladatának tekinti a krónikus betegségben szenvedők életminőségének javítását és a további állapotromlás megakadályozását célzó felvilágosító tevékenységeket (gyógytorna tanulása, életmódváltás segítése, felvilágosítás diétákról).

Konzultációs lehetőségünk van intézeten belül ideggyógyászati, kardiológiai, belgyógyászati, infektológiai, immunológiai, bőrgyógyászati, ortopédiai, nőgyógyász szakorvosokkal.

 

A rehabilitáció során, amennyiben szükséges, laboratóriumi vizsgálatokat, képalkotó vizsgálatokat (hagyományos Rtg. és ultrahang vizsgálatot) és térítés ellenében csont sűrűség (DEXA) vizsgálatot is el tudunk végezni.

 

A beutalás módja

Elsőbbségi rehabilitációra a kezelő szakorvos kérésére akut eseményt, műtétet követő egy hónapon belül van lehetőség, az ország kórházainak aktív ellátási osztályairól, elsősorban a Dél-Dunántúli régióból.

Krónikusan fennálló állapotok esetén vagy ha az akut eseménytől, műtéttől több, mint egy hónap telt el, akkor programozható rehabilitációra van lehetőség szakorvosi vizsgálatot követően szakorvosi beutalóval az ország egész területéről.

Aktív Reumatológia

Az aktív reumatológiai ellátás gyors, idő- és költséghatékony terápiás lehetőség a mozgásszervi megbetegedések által okozott fájdalmak és mozgáskorlátozottságok megszüntetésére, a panaszok enyhítésére.

Kórházunkban az aktív reumatológiai osztály feladata a különböző eredetű gyulladásos reumatológiai betegségekben szenvedők – mint például a rheumatoid arthritis és ennek különleges formái, egyéb szisztémás autoimmun betegségek (pl. Sjögren, Raynaud szindróma), spondylarthropathiák, kristály indukálta ízületi gyulladások -, a kopásos/degeneratív jellegű gerinc- és ízületi betegségek és ezek gyulladásos szövődményei, lágyrész reumatizmusok, csont anyagcsere betegségek (pl. csontritkulás), az akut fájdalom szindróma első ellátása.

Szakorvosi vizsgálatot követően lehetőség van diagnosztikus vizsgálatokra (laboratórium, RTG, ultrahang tovább denzitometria). Emellett konzultálhatunk intézeten belülideggyógyász, kardiológus, belgyógyász, infektológus, immunológus, bőrgyógyász, ortopéd, rehabilitációs és nőgyógyász szakorvosokkal.

A terápia részét képezi a gyógyszeres beállítás mellett fürdőgyógyászati és fizioterápiás részlegek teljes eszköztárának használata. Gyógytornászok, fizioterápiás szakemberek, ergoterapeuták, dietetikus, pszichológus, diplomás nővér, szociális munkás is segíti a szakmai munkát. Osztályunk fontos feladatának tekinti a krónikus betegségben szenvedők életminőségének javítását és a további állapotromlás megakadályozását célzó felvilágosító tevékenységeket (gyógytorna elsajátítása, életmód, diéta).

Az aktív reumatológiai ellátás gyors, idő- és költséghatékony terápiás lehetőség a mozgásszervi megbetegedések által okozott fájdalmak és mozgáskorlátozottságok megszüntetésére, a panaszok enyhítésére.

Beutalás harkányi reumatológiai osztályra

A betegeket szakorvosi beutaló alapján tudjuk fogadni. Kérjük, a beutalón a beteg személyes adatain kívül szerepeljen a beteg elérhetősége (tel., e-mail) is.

Reumatológus szakorvosoknak a gyorsabb betegfelvétel érdekében e-mail vagy fax használatát javasoljuk.