Testsúlycsökkentés

A testsúlycsökkentő programunkat kétféle formában alkalmazzuk: kiscsoportban és egyénre szabottan.

1. Kiscsoportos testsúlycsökkentő programunk

Intézményünk segítséget nyújt a fogyni vágyók számára testsúlyuk csökkentésben. Vendégeink ez ügyben tett erőfeszítéseit a kellemes környezeten túl intézetünk gyógyfürdő- és fizioterápiás lehetőségei teszik különlegessé.

Elindítjuk őket egy olyan úton, melynek során önismeretük és önértékelésük nő, a betegségek kialakulásának vagy súlyosabb lefolyásának kockázata csökken. Szakorvosok, gyógytornászok, fizioterapeuták, pszichológus és dietetikus által irányított és felügyelt, a modern orvostudománynak megfelelő, komplex programban vesznek részt.

Az orvos által előírt színes, progresszív mozgásprogramot kockázatbecslés előzi meg. Testsúlyuk és az esetleges rizikófaktorok csökkentését, a szervi károsodások (zsírszöveti, szív- és érrendszeri, légző-, emésztő- és mozgásszervi, endokrin- és idegrendszeri) megelőzését és kezelését, valamint életminőségük javítását a gyógyszereken kívül a különböző fizioterápiás gyógymódokkal is segíteni kívánjuk.

Célcsoportunk: fizikailag jól terhelhető túlsúlyos vagy elhízott betegek

A Testsúlycsökkentő Program  elemei:

 • Részletes  betegvizsgálat
 • Általános laboratóriumi vizsgálatok, vérzsírok meghatározása, vérvizsgálat csökkent pajzsmirigy működés irányába
 • Fizikai tréning (szükség esetén terheléses EKG vizsgálatot végzünk)
 • Csökkentett energia tartalmú, megfelelő étrenddel dietotherapia alkalmazás
 • Táplálkozási tanácsadás
 • pszichológiai kezelés, belgyógyászati oktatás

Kiegészítő elemek:

 • Medencefürdő
 • Gyógy-masszázs
 • Elektroterápia
 • Pakolások

Beutalás módja:

Belgyógyászati szakrendelésünk (PTE II. számú Belgyógyászati Klinika Általános Belgyógyászat Harkány, 024220103) módot nyújt a testsúlycsökkentő programban való részvételi igény elbírálására (időpont egyeztetés szakrendelésre 72/580-943, beutaló szükséges, a beutalónak tartalmazni kell a hatályos rendeletben előírt adatokat.) A szakmai szempontoknak való megfelelésről az elvégzett részletes betegvizsgálat és laboratóriumi vizsgálati eredmények birtokában a Testsúlycsökkentő Team szakorvosai döntenek. A felvétel időpontjáról ezt követően értesítést küldünk. A társadalom-biztosítási jogviszonnyal rendelkező mozgásszervi és belgyógyászati rehabilitációra szorulókat, akik testsúlyproblémákkal is küzdenek, részben OEP-finanszírozás mellett tudjuk fogadni és gyógyítani, amit az azonos terápiás elemek tesznek lehetővé. Érvényes társadalombiztosítási jogviszony vagy beutaló hiányában a testúlycsökkentő program magánfinanszírozással vehető igénybe.

Azok a betegek, akik földrajzi távolság miatt a belgyógyászati szakrendelésen nem tudnak megjelenni, de fogyni szeretnének, közvetlenül is, levélben jelentkezhetnek a programra telefonos elérhetőség megadásával. A Testsúlycsökkentő Team szakorvosa telefonos interjút készít, amely alapján nagy valószínűséggel meg tudja ítélni, a jelentkező képes-e teljesíteni a programot. Ebben az esetben a betegvizsgálat a felvétel napján, a laboratóriumi vizsgálatok a felvételt követő napon történnek.

2. Egyéni testsúlycsökkentő programunk

Intézményünkben lehetőséget adunk a túlsúlyos betegeinknek, hogy testsúlyukat felkészült szakmai team segítségével csökkentsék. Egyéni programunkban olyan betegek jelentkezését várjuk, akik súlyos mozgásszervi, kardiológiai betegségük, közelmúltban történt műtét miatt alapvető a testsúly csökkentése, de ennek eléréséhez csak speciális, egyénileg tervezett mozgásterápiára van lehetőség.

Elindítjuk őket egy olyan úton, melynek során önismeretük és önértékelésük nő, az ízületi betegségük súlyosbodása megáll, sőt javulás is megindulhat. A betegek szakorvosok, gyógytornászok, fizioterapeuták, pszichológusok és dietetikusok által irányított és felügyelt, a modern orvostudománynak megfelelő komplex programban vesznek részt.

A Testsúlycsökkentő Program  elemei:

Az orvos által előírt színes, progresszív mozgásprogramot mozgásszervi és kardiológiai állapotfelmérés előzi meg. Ez alapján egyedileg megtervezett mozgásprogram összeállítása történik, melybe beépítjük a beteg mozgásszervi panaszainak fizioterápiás kezelését is, továbbá dietetikus és pszichológus közreműködésével tesszük teljessé a programot.

Kiegészítő elemek:

 • Medencefürdő
 • Gyógy-masszázs
 • Elektroterápia
 • Pakolások